Správný spánek je pro zdravé fungování organismu zásadní. O zdravé sny nás obírá nevhodně zvolené světlo doma i modré světlo z displejů. Celá problematika je v zimním období kvůli kratším dnům ještě aktuálnější. Podívejte se, jak si o tématu promluvila Veronika Sedláčková s autorem světla Vitae Hynkem Medřickým v pořadu V souvislostech.

PŘEHRÁT VIDEO NA NOE TV

Vitae 3v1 EEN

Nová verze Vitae EEN (evening–evening–night, tedy večer–večer–noc) nemá jasný bílý krok na práci ve dne, ale nový medový krok , něco mezi teple bílou a originální Vitae noční oranžovou. Tím je verze Vitae EEN ideální na podvečerní, večerní a noční čas :-) vodní oranžový a nový medový krok jsou ideální pod úrovní očí, vytvoříte tak relaxační světlo, tzv. bazénky světla (pools of light), podobně jako oheň nebo svíčky blíž u země.
  1. krok: noční a předspánková oranžová bez modré a zelené (1200 K), tak jak ji znáte ze základní den–večer–noc Vitae. Barevně je jako doutnající oheň , když hoří dřevo. Používá se 90 min před spánkem (hygiena v koupelně, čtení v ložnici atp.) a v průběhu noci v případě vzbuzení, protože nedesynchronizuje cirkadiánní rytmus a nepotlačuje tvorbu melatoninu, hormonu tmy.
  2. krok: nový medový krok (2000 K) s minimem modré a zelené, barevně připomíná hřejivý oheň svíčky ️. Doma vytvoří krásnou atmosféru teplého světla, ideální na relaxaci večer předtím, než budete 90 min před spánkem používat první oranžový krok.
  3. krok:  teple bílá (2700 K), tak jak ji znáte ze základní den–večer–noc Vitae (kde je krokem druhým), používá se podvečer po práci, kdy přecházíte z bílého pracovního světla na světlo teplejší.

Funguje s běžným závitem E27.
Je flicker free, tzn., že nebliká. Díky tomu si vaše oči lépe odpočinou.

Ovládání:
Žárovka se přepíná obyčejným vypínačem (na kabelu lampy či ve zdi).
Při rozsvícení po době delší než 11 sekund od minulého zapnutí se VŽDY rozsvítí oranžové světlo, zcela bez modré a zelené spektrální složky a tedy bezpečné během přípravy organismu na spánek (90 minut před spaním), během noci a před východem slunce.
Při vypnutí a opětovném zapnutí do 11 sekund se rozsvítí medové světlo s výrazně sníženým podílem modré složky, vhodné na večerní relaxaci.
Při vypnutí velmi teple bílého světla a opětovném zapnutí do 11 sekund se rozsvítí teple bílé světlo se sníženým podílem modré složky, vhodné na večerní relaxaci.

Žárovka je primárně určená do lokálních lamp na čtení v posteli, na stůl či ke křeslu na čtení.

1. krok - režim NOC 1,4 W, oranžová (1200 K)
2. krok - režim VEČER 4,2 W, 2000 K, CRI 96
3. krok - režim VEČER 4,9 W, 2700 K, CRI 98

Rozměry: délka 12 cm, průměr 7 cm

Designer: Hynek Medřický

Výrobce: AS 2031, Sázavská 32, Praha 2, Česká republika

Vitae ENN

Nová verze biodynamické žárovky Vitae ENN (evening–night–night, tedy večer–noc–noc) disponuje třemi kroky, stejně jako žárovky Vitae DEN (day–evening–night) a Vitae EEN (evening–evening–night). První krok Vitae ENN je totožný s prvním krokem žárovky Vitae DEN i EEN, druhý krok je teple žlutý s rozšířeným inovativním spektrem a třetí medový krok někteří z vás znají již z Vitae EEN. Vitae ENN je vhodná i dle svého názvu na večerní relaxaci, přípravu na spánek a případně i na noc (kojení, návštěva toalety…).

  1. Oranžový krok bez modré a zelené (1200 K), jak ji znáte ze základní Vitae DEN. Barevně je jako doutnající oheň, jako když hoří dřevo. Používá se 90 min před spánkem (hygiena v koupelně, čtení v ložnici atp.) a v průběhu noci v případě vzbuzení, protože nedesynchronizuje cirkadiánní rytmus a nepotlačuje tvorbu melatoninu, hormonu tmy.
  2. NOVÝ žlutý krok (1800 K) bez modré, s minimem azurové a zelené s rozšířeným spektrem, po tzv. deep red oblast vlnových délek, která má podle dostupných vědeckých studií pozitivní účinky na ochranu sítnice oka.
  3. Medový krok (2000 K) s minimem modré a zelené, barevně připomíná hřejivý oheň svíčky. Doma vytvoří krásnou atmosféru teplého světla, ideální na relaxaci večer předtím, než budete 90 min před spánkem používat první oranžový krok.

Funguje s běžným závitem E27.
Žárovky Vitae nemají podprahové blikání, na které jsou někteří jedinci citliví, díky tomu si vaše oči lépe odpočinou.

Ovládání:
Žárovka se přepíná obyčejným vypínačem (na kabelu lampy či ve zdi).
Při rozsvícení po dobu delší než 11 sekund od minulého zapnutí se VŽDY rozsvítí oranžové světlo, zcela bez modré a zelené spektrální složky, a tedy bezpečné během přípravy organismu na spánek (90 minut před spaním), během noci a před východem slunce.
Při vypnutí a opětovném zapnutí do 11 sekund se rozsvítí žluté světlo bez vyzařování v modré oblasti a s výrazně sníženým podílem azurové a zelené složky, vhodné do obývacího pokoje či k jídelnímu stolu nebo i na čtení před spaním, doporučujeme však na posledních 30­–45 minut přepnout do 1. oranžového kroku, které neobsahuje ani azurovou a ani zelenou.
Při vypnutí žlutého světla a opětovném zapnutí do 11 sekund se rozsvítí medové světlo se sníženým podílem modré složky, vhodné na večerní relaxaci.
Žárovka je primárně určená do lokálních lamp na čtení v posteli, na stůl či ke křeslu na čtení., nikoliv jako hlavní

  1. krok – režim NOC 1,4 W, oranžová (1200 K)
  2. krok – režim NOC 3,1 W, 1800 K, CRI 95
  3. krok – režim VEČER 4,1 W, 2000 K, CRI 96

Rozměry: délka 12 cm, průměr 7 cm

Designer: Hynek Medřický

Výrobce: AS 2031, Sázavská 32, Praha 2, Česká republika

blank